Пълнене на автоклиматици

Една от най-често използваните услуги в пунктовете на ГТП – 79 ЕООД е пълненето на автоклиматици и климатроници.

Автоклиматиците са специално разработени за да охлаждат купето на колите през лятото и стават широкоразпространени през късните години на миналия век. Автоклиматиците използват значима енергия, която от друга страна се компенсира от съпротивлението, което се избягва при затворени прозорци. Много дебати е имало през времето относно разхода на гориво с включен климатик.

Фактори като съпротивление на на вятъра, аеродинамика, мощност на двигателя и тегло трябва да се вземат в предвид, когато се изчислява разходът на автомобила при включен и изключен автоклиматик.

 

Охладителната система на автомобила също работи повече, поради отделената топлина от радиатора на автоклиматика, която също трябва да охлади. Повечето автомобилни охладителни системи се използват в комбинация на отделната отоплителна система на автомобила и като всички други климатици имат компресор, задвижван чрез ремък от коляновия вал на автомобила.

 

Компресорът на автоклиматика вдига голямо налягане на охлаждащия газ (фреон). Фреонът под голямо налягане се освобождава в монтиран в купето радиатор и както повечето газове при разширяване се охлажда.

Зареждане на автоклиматик

През охладения радиатор преминава струя въздух, охлажда се от радиатора и навлиза в купето. Когато автоклиматикът отслабне, най-вероятно има пропуск и изпуска фреон. Тогава се налага диагностика и евентуален ремонт на автоклиматика. Автоклиматикът може да бъде проверен за пропуск на фреон чрез вкарване на оцветител в системата. Зареждане на автоклиматиците е задължително да се извършва при напълно изправна система.

 

Често по-старите автомобили изпускат малко фреон и трябва да се дозареждат през една-две години. Компресорът на всеки автоклиматик има външна семеринга, която се смазва от маслото в системата при работа. При някои автомобили е възможно изпускането на фреон да бъде избегнато, ако климатика се включва профилактично и зимата.

 

Старите автоклиматици са разработени за фреон R12, който е вреден за озоновия слой, затова от няколко години, съгласно новите директиви на европейския съюз, при зареждане на автоклиматици той се подменя с фреон R134A, който е безопасен за околната среда. Тъй като двата вида фреони са несъвместими при зареждане на автоклиматици, първо се събира стария фреон, системата се прочиства, понеже той работи с минерално масло и се зарежда с новия фреон R134A, който работи със синтетично масло.

 

Можете да се възползвате от специалните ни цени за пълнене на автоклиматик, като се обадите на посочения телефон за контакт или запазите час онлайн през специалната ни форма за резервиране на часове.

 

Обадете се сега